Viborg Stiftsmuseum

assets/Dragtsamlingsbilleder/_resampled/SetWidth207-viborg02.jpg

Kjole af silke med indvævede blomster fra o. 1782. Foto: Charlotte Zeuthen

Viborg Stiftsmuseum har en mindre dragtsamling, som er præget af, at byen har været kirkeligt og administrativt centrum gennem århundreder. De kirkelige dragter omfatter hovedsageligt messehageler med hovedvægt på tiden fra 1690 til 1750. Byens embedsstand er repræsenteret ved uniformer fra Landsretten, Amtsadministrationen, Militæret og Statsskovbruget. Der er i de fleste tilfælde tale om komplette uniformer fra perioden 1930-1970. Som en lille krølle på samlingen af embedsmandsdragter har Viborg Stiftsmuseum 2 kinesiske mandarindragter i silke fra 1800-tallet. De er en del af en større samling kinesiske antikviteter, som en af byens daværende apotekere erhvervede sig under et længere ophold i Kina.

På grund af sin administrative betydning blev Viborg også centrum for omegnens adelsfamilier. Det har givet sig udslag i tre større samlinger fra herregårde omkring Viborg. Den første er fra herregården Marsvinslund syd for Viborg. Den omfatter festdragter til mænd og kvinder samt dåbsudstyr fra perioden mellem 1750 og 1810. Fra herregården Ørslevkloster er der en mindre samling dragter og tekstiler fra 1890-1939. Endelig er der fra Lerkenfeld en samling dragter og dragttilbehør fra slutningen af 1800-tallet til o. 1930.
På grund af sin specielle historie har Viborg aldrig markeret sig som industriby. Men fra 1940-60 havde Viborg dog en af landets største lingerifabrikker, Asani. Museet har en større samling undertøj, nattøj, bluser og strømper herfra. En del af samlingen er afleveret af private, men størstedelen er fra Asani-fabrikkens direktrice gennem mange år og omfatter derfor også dele fra en prøvekollektion. Klip fra reklamefilm fra Asani kan ses på Danske Museer on-line

Fototekst:
Messehagel fra før 1700.
Mønstret silkebrokade med indvævede nelliker og sølvtråde.
Foto: Betty Laustsen